Contact by mail

Miten yritys voi suojautua ransomware-hyökkäykseltä?

Tietoturva

23/08/2021


Ransomware-as-a-Service -palveluiden yleistyessä yhä useampi yritys, koostaan riippumatta, joutuu nyt hyökkäyksen uhriksi .

Tutkimusten mukaan joka 11. sekunti jokin yritys joutuu ransomware-hyökkäyksen kohteeksi (Cybersecurity Ventures, 2020). Kyse ei siis enää ole siitä joutuuko yritys ransomwaren kohteeksi, vaan milloin hyökkäys tulee. Ransomwarelta suojautumisen tulisi siis olla organisaatiossa ensisijaista, sillä kiristyshaittaohjelma lamauttaa helposti yrityksen koko liiketoiminnan.

Tässä artikkelissa:

  • Mitä on ransomware?
  • Ransomwaren leviämistavat
  • Mitä tapahtuu ransomwaren asettumisen jälkeen?
  • Miten suojautua ransomwarelta?
  • E-kirja: Ransomware, Security Risks, and the Key to Protecting your Data
Mitä on ransomware?

Ransomware on kiristyshaittaohjelma, joka lukitsee ja kryptaa tiedostot menetelmällä, joka on yleensä hankala tai jopa mahdoton purkaa ilman avainta. Datan palauttamisesta tai siihen pääsemiseksi vaaditaan tämän jälkeen lunnaita, usein kryptovaluutan muodossa. Lunnaiden maksamiselle annetaan rajattu aika. Kun aika päättyy, yritys on vaarassa menettää tiedot.  

Lisäksi uutena ilmiönä on havaittu, että yli 80 % hyökkäyksistä uhataan myös vuotaa varastetut tiedot julkisuuteen (Q2/2021, Coveware Report)
Ransomware uhkaa siis lähes aina tietojen menettämisen lisäksi, myös yrityksen varoja, sen mainetta ja luotettavuutta.

On tärkeää ymmärtää, että vaikka lunnasvaatimus onkin lovi minkä tahansa yrityksen lompakkoon, todellinen hinta ransomware-hyökkäykselle voi koitua vielä kovemmaksi. Aikaa ja rahaa menee hyökkäyksen jälkeen aina erinäisiin palautustöihin, it-kustannuksiin ja muihin epäsuoriin kuluihin.

Miten ransomware leviää?

Teknisesti puhuen Ransomware käyttää yleensä toimiakseen käyttöjärjestelmän natiivia kryptausta tai valmiiksi saatavilla oleva työkaluja (Ransomware-as-a-Service). Näiden valmiiden työkalujen olemassaolo, jonka kuka tahansa pimeän verkon puolelle sattuva voi ostaa, onkin syy sille, miksi ransomware on yhä tavallisempi uhka yrityksille. ransomware leviäminen taulukko

(Q2/2021, Coveware Report)

Kiristyshaittaohjelman leviäminen tapahtuu tyypillisesti luomalla jonkinlainen “sosiaalinen luottamus” hyökkäyksen kohteeseen, jonka seurauksena kohdistettu henkilö suorittaa halutun toiminnon. Yli 60% tapauksissa kiristyshaittaohjelman lähteenä onkin toiminut spam- tai kalastusmeili, jonka avaamisen tai klikkaamisen jälkeen tiedostot ovat saastutettu (Precise Security, 2019).

Lisäksi haavoittuvuudet yrityksen etäyhteyskäytännöissä on yksi suosituimmista tavoista kiristäjille ottaa jalansijaa yritysverkoissa. Pienet yritykset joutuvat useammin tätä kautta hyökkäyksen kohteeksi, sillä etäyhteyskäytäntöjen puutteet ovat näissä yleisempiä. Esimerkiksi RDP (Remote Desktop Control) voidaan jättää internetiin kokonaan avoimeksi. Pienet yritykset budjetoivat lisäksi vähemmän rahaa sähköpostin suodatusohjelmin ja turvallisuuskoulutuksiin, mikä myös lisää niiden houkuttelevuutta hyökkäyksen kohteena. (Q2/2021, Coveware Ransomware)

Mitä tapahtuu ransomwaren asettumisen jälkeen?

Hyvin nopeastikin sen jälkeen, kun kohde on suorittanut halutun toiminnon – esimerkiksi juuri meilin, nettisivujen, liitteiden, asennustiedostojen tai powershell-skriptien kautta – kryptaamisen lopputulos näkyy ruudulla lunnasvaatimuksineen. Kaikista pahimmissa tapauksissa haittaohjelma ryhtyy tämän jälkeen vielä leviämään organisaation muihin työasemiin ja palvelimiin, esimerkiksi levyjakojen kautta – lamaannuttaen näin pian koko organisaation.

Miten yritys voi suojautua ransomwarelta?


1. Kartoita yrityksen kriittinen ict-omaisuus
Suojautuminen on hyvä aloittaa kartoittamalla kriittinen ict-omaisuus. Yrityksen kannattaa luoda priorisointilista ja tutkia mitkä väylät mahdollistavat pääsyn niihin. Näin varmistetaan, että ne kaikista tärkeimmät tiedot ovat ensin suojattuina

2. Sulje RDP
Tarkasta mikäli RDP on käytössä ja selvitä voisiko sen sulkea. Mikäli RDP on tarpeellinen organisaatiolle, varmista tälle vahva autentikointi.

3Varmista ajantasaisuus
Kyberturvallisuuskeskus listaa päivittämättä jättämisen johdosta ilmenevät haavoittuvuudet top 1 kyberuhaksi. Yrityksellä tulee siis olla varmuutta siitä, että kaikki yrityksen hyödyntämät sovellukset ovat päivitetty viimeisimpään versioon. Tämä koskee etenkin käyttöjärjestelmiä, joiden kriittisistä päivityksistä onkin hyvä aloittaa selvitysurakka päivitysten pariin.

4. Identiteetti- ja pääsynhallinta kuntoon
Perusmallinen salasanasuojaus voi olla täysin tehoton. Varmista siis, että; yrityksesi salasanakäytänteet ovat tarpeeksi vahvoja ja harkitse lisäsuojausmenetelmien käyttöönottamista.

5. Henkilöstön koulutus
Osaako henkilökunta erottaa tai edes epäillä kalastelusähköposteja? Tiedottamalla henkilökuntaa kalastelun vaaroista ja opettamalla erilaisia varmistustapoja kuten harkitsemaan klikkejään, voi säästyä todelliselta harmilta.

6Valvonta ja hallinta ajantasalle
Keskitetty lokienhallinta ja ajantasainen valvontaratkaisu ovat olennainen osa suojaa ransomwarea vastaan.

7. Huolehdi varmuuskopioista ja varmista palautumiskyky!
Varmistusratkaisun kyvykkyys on hyvin tärkeä kartoittaa. Toimiva varmuuskopio voi parhaimmassa tapauksessa säästää yrityksen lunnailta. Varmuuskopiointiratkaisun toimivuuden toteamisen lisäksi on syytä myös harjoitella itse palautumisprosessia, jotta uhan yllättäessä ei hypätä tuntemattomille vesille.

E-kirja: Ransomware, Security Risks,
and the Key to Protecting your Data

Mitä sinun pitää tietää valmistautuaksesi hyökkäykseen ja miten palaudutaan nopeasti? Ja tiedätkö miten usealle organisaatiolle uusi pilvi suojataan hyökkäyksiltä? Lataa maksuton e-kirja tästä, jonka 9-sivun parissa käsitellään:

  1. Yritysten tietoturvariskit
  2. Miten selviytyä tietoturvaiskusta?
  3. Palautuminen hyökkäyksen jälkeen
  4. Varmuuskopiointi: Avaimesi tietosuojaan
  5. Nopea palautuminen liiketoiminnan jatkuvuuden takaamiseksi
  6. Pilven suojaus
 

Viimeisimmät sisällöt - Tietoturva